i

Parochies VOMMMM

 De Rozenkrans

De rozenkrans bestaat uit 5 grote en 50 kleine kralen en wordt gebruikt voor het rozenkransgebed. Dit gebed bestaat uit het bidden van het Onze Vader (15 maal) en het Weesgegroet (150 maal) door de rozenkrans drie maal te doorlopen.

 

Met het bidden van de rozenkrans kunnen we stap voor stap het leven van Jezus en Maria volgen in de opeenvolgende geheimen. Eén Onze Vader en tien Weesgegroetjes noemen we samen een 'tientje'. Bij elk tientje staan wij stil bij één van de vijf geheimen die die dag 'aan de beurt' zijn:

 

De rozenkrans dankt haar naam, volgens de katholieke overlevering, aan een openbaring van Maria zelf: iedere keer dat een Weesgegroet wordt gebeden, schenkt men haar een mooie roos. Elke complete rozenkrans is, zo heet het, voor haar een kroon van rozen. Aan Maria werd als liefste en mooiste van alle vrouwen de roos toegewijd.

Voorstellingen van Maria met een krans van rozen om het hoofd leidden tot het woord ‘rozenhoedje’.
Het rozenhoedje is de verkorte versie van het rozenkransgebed. Hiervoor gebruikt men de rozenkrans met zijn 5 grote en 50 kleine kralen slechts eenmaal. Dit heet ook wel een ‘rozenhoedje bidden’.

 

 

 Het rozenkransgebed is een sterk gebed en wordt al honderden jaren gebeden. Maria heeft zelf gevraagd om dit vaak te bidden en vele pausen hebben het aangeraden. In 1917 vroeg Maria aan drie herderskinderen in Fatima (in Portugal) om dit elke dag te bidden. 

Elke dinsdagavond om 18.30 uur kunt u in de kerk van Molenhoek de Rozenkrans meebidden.

 


Waarom de Rozenkrans bidden?

Tijdens het bidden van het rozenkransgebed kun je je zorgen, angsten, twijfels bij Maria neerleggen en vragen of ze die bij Jezus wil brengen. Zij opent je hart voor Jezus. Je krijgt vrede in je hart. Je wordt gevoeliger voor de aanwezigheid van God in je leven. Er komt een antwoord, een ontmoeting, een ingeving.

Als je onrustig bent, moe bent, geen zin hebt, ga dan de rozenkrans bidden. Je hoeft niet alle geheimen te overwegen of stil te staan bij elk woord van het Weesgegroet, je kunt het gewoon rustig opzeggen. Bid: “Maria, kom in mijn hart, breng me maar naar Jezus, geef mij uw liefde, geef mij uw vrede.” Na een poosje word je rustig, soms meteen, soms duurt het langer. Maar er gebeurt altijd iets.

In Fatima heeft Maria gezegd: “Door het bidden van de rozenkrans worden oorlogen tegengehouden.” Bid daarom de rozenkrans voor de vrede in de wereld.

 
De Blijde Geheimen

 1. De engel Gabriël brengt de blijde boodschap aan Maria
 2. Maria bezoekt haar nicht Elizabeth    
 3. Jezus wordt geboren in een stal van Betlehem    
 4. Jezus wordt in de tempel aan God
 5. Jezus wordt in de tempel teruggevonden

De Geheimen van het Licht

 1. Jezus wordt gedoopt in de Jordaan
 2. Jezus verandert water in wijn
 3. Jezus verkondigt het Rijk Gods en roept op tot bekering
 4. Jezus wordt verandert van gedaante op de berg Tabor
 5. Jezus stelt de eucharistie in

De Droevige Geheimen

 1.  Jezus bidt in doodsangst tot zijn hemelse Vader
 2.  Jezus wordt gegeseld
 3.  Jezus wordt met doornen gekroond
 4.  Jezus draagt zijn kruis naar Golgotha
 5.  Jezus sterft aan het kruis

De Glorievolle Geheimen

 1. Jezus verrijst uit de dood
 2. Jezus stijgt op ten hemel
 3. De heilige Geest daalt neer over de apostelen
 4. Maria wordt in de hemel opgenomen
 5. Maria wordt in de hemel gekroond